top of page

– Kunne nok ikke nådd like langt som skiløper

Updated: Jan 16, 2023

Landets statsminister er over gjennomsnittet interessert i langrenn. – Men jeg kunne ikke fått den samme karrieren som skiløper som jeg har fått i politikken, sier Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre benytter enhver mulig anledning til å komme seg ut på ski i Nordmarka. Foto: Privat


I en tid med krig i Europa, strømkrise, inflasjon og elendige meningsmålinger, er det kanskje ekstra godt - og viktig - å komme seg ut på løping eller ski?

– Både ja og nei. Det er godt å komme seg i aktivitet. Men det er også noe med det at når du får opp pulsen, så kommer tankene også. Noen ganger må jeg derfor konsentrere meg om ikke å tenke på politikk når jeg går på ski. Men samtidig tenker jeg ofte også bedre når jeg får opp pulsen. Det kan derfor hende at en eller annen ide dukker opp gjennom skituren. De tankene er det viktig å ikke skyve fra seg, sier Jonas Gahr Støre.

Han tar i mot oss i statsministerboligen midt under et stramt program. Men landets statsminister lar ikke muligheten til en skiprat gå fra seg.

Selv tror han ikke han hadde talent nok til å komme så langt på ski, som han har gjort i politikken.

– Men jeg har hele livet vært nok interessert i langrenn til at jeg følger nøye med på de beste, og ser på hva de gjør, sier Jonas Gahr Støre.

Støre lærte å gå på ski på en måte som han selv kaller antikvarisk - det han kaller 60-tallets «lange steg». Han hegner om den klassiske stilarten innenfor langrennssporten.

– Nå er man over på kortere og mye høyere frekvens. Skiteknikken er helt annerledes – helt endret. Forsøksvis har jeg forsøkt meg på det. Og det er jo veldig riktig, det blir en helt annen bruk av kreftene som Klæbo og de andre virkelig får noe ut av når de bruker kreftene på en riktig måte. Skøyting har jeg aldri brukt mye tid på. Men der har det også skjedd en stor utvikling de siste årene, sier Jonas Gahr Støre.

Han har lagt merke til at staking er blitt ekstremt populært. Når han ser det, tenker han at de mister noe.

– Har du felleski?

– Ja. Men jeg forsøker så langt det er mulig å unngå å bruke de.

Skiinteressen kommer fra hans far, Ulf Jonas. Av alle ting, gikk dagens statsminister til og med i en «ski-barnehage».

– Han tok meg med ut på ski, og hadde en veldig fin tilnærming til det: Han mente jeg alltid skulle gå nedover når jeg lærte å gå på ski. Han mente at motbakkene ville drepe interessen min for ski. Det var å ta t-banen opp, og stå ned. Det ga meg en skiglede og skapte interessen min for å gå på ski.

– Hvor mye trener du?

– Altfor lite. Nå er jeg bare en mosjonist som prøver å trene med å gå, løpe, sykle eller på vinteren gå ski når jeg har tid. Men det blir alt for lite tid til det.

Konkurranser blir det svært få av, men det kan bli mulig å gå Thorleif Haugs minneløp i vinter. Da han var 19 år ble han med faren sin og gikk nettopp Thorleif Haugs minneløp, populært kalt «Hauern», som går i Finnemarka mellom Drammen, Lier og Modum. Da Støre, 30 år senere, var utenriksminister, ville han sette seg et mål, og meldte seg på løpet igjen.

– Så har jeg gått det løpet hvert år siden, med unntak av to år under pandemien. Det er et mål i år også.

For sju år siden gikk han også Birkebeinerrennet, og syntes det var et blodslit. Det glemmer han ikke så lett. Da han ble intervjuet av TV2 etter å ha kommet i mål, tråkket fotografen på skituppene, som knakk.

Han husker også veldig godt under oppveksten at han gikk Monolittrennet i Frognerparken første helg i januar.

– Da gikk vi fem runder i en løype i Frognerparken. På den tiden var det alltid snø i Frognerparken. Folk sto tett rundt løypa, heiet og sto på. Det er vel ikke folk som har gått på ski i Frognerparken i nyere tid.

– Klarer sikkerhetsvaktene å holde følge?

– Hvis de setter opp riktige folk, ja. Ikke alle. Men (PST) har noen som klarer å holde følge.

Nordmarka er klar favoritt når vi spør om favorittløypene.

– Men jeg liker også å gå i fjellet. Da er det å komme seg opp på toppen av Hallingskarvet som er målet.

Jonas Gahr Støre løper ikke akkurat ned ski-arrangement, men som mang andre var han på Lillehammer-OL som tilskuer. Han er likevel svært ivrig til å se på TV-sendinger fra langrenn. Han husker veldig godt da Bjørn Dæhlie vant fem-mila i Nagano, og ble liggende lenge i målområdet etterpå.

– Det er et sterkt minne. Men de er mange... Også er det nåtiden. Det er veldig gøy å se de nye topp-løperne med deres teknikker. Klæboe og kompani liker jeg å se på.

– Favorittskiløper?

– Jeg tror jeg lander på Oddvar Brå, sier Jonas Støre som håper at det blir litt tid til tv-titting under NM.


201 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page