top of page

Familien Evensen har satt spor etter seg i Vind IL

I 1966 flyttet Sverre Evensen og kona Brit fra Oslo til Gjøvik. Det skulle vise seg å bli et lykketreff for Vind IL. I NM er sønnen Ole Henrik rennleder, mens barnebarnet Ansgar er finalehåp på sprinten.

RENNLEDER’N: Ole Henrik Evensen har ofte vært innom klubbhuset på Vindplassen for å forberede årets ski-NM


- Jeg hadde ikke tatt på meg jobben som rennleder hvis jeg ikke hadde hatt med Øystein Schjellerud, stadiongjengen med Tom Roger Martinsen i spissen samt ressursgruppa. De er uvurderlige – jeg ville ikke vært i nærheten uten dem.

Det sier Ole Henrik Evensen, som innrømmer at de siste ukene og månedene har vært travle. Slik er det å være rennleder på et norgesmesterskap.

- Det går med noen timer i døgnet, veldig mange mailer og mange møter. Det er en utfordring å få sydd sammen alt dette, men heldigvis har jeg gode medhjelpere.

God hjelp har han også fått av værgudene.

- Jeg ønsket meg en ting til jul: Snø. Og det fikk jeg. Det blir skirenn på Vind i januar, konstaterer han.


BØNNHØRT: Ole Henrik Evensen (t.v) fikk oppfylt ønsket om snø til jul. Rennlederen fra NM i 2009, Øystein Schjellerud, er blant mange som har tatt i et tak og vært til uvurderlig hjelp.


I BRØDRENES SKISPOR: Lillebror Vetle Evensen følger i storebrødrenes skispor og ypper seg stadig i sin årsklasse. Foto: Privat


God skole

Sjøl har Ole Henrik Evensen også gått en god skole. Vind IL var nærmest for en liten bydelsklubb å regne da foreldrene flyttet til Gjøvik i 1966. To år seinere ble Ole Henrik født, og i 1973 bosatte familien seg et steinkast unna Vindplassen.

Der har Sverre Evensen satt spor etter seg.

- De første årene var han trener for meg og andre jevnaldrende i Vind. Seinere ble han leder i skigruppa, områdesjef i langrenn og mangeårig kretstrener. Mor var også involvert på alle store skirenn foruten å «styre i heimen», forteller Ole Henrik.

I dag er Vind IL kommunens klart største idrettslag med cirka 1650 medlemmer. Ole Henrik var blant de første som markerte seg i skiløypa. Sjøl synes han det er litt rart å tenke på at det er 40 år siden han vant Hovedlandsrennet på hjemmebane.


To gull i HL

- Jeg tok gull individuelt to år på rad, i 1983 her på hjemmebane Vindplassen og året etter på Søre Ål i Lillehammer. Så fulgte det to fæle år med mye sjukdom, mens det gikk bedre i en del renn som eldre junior. Da ble jeg nominert i den første troppen til junior-VM, uten å komme med på laget.

Som senior kan han se tilbake på et par NM-plasseringer rundt nummer 30 før han dro til USA på skistipend for å studere. I dag jobber 54-åringen som fysioterapeut i hjembyen Gjøvik.

- Jeg jobbet som «fysio» på landslaget noen år også, fra 1994 til 2000. Ellers har det meste av fritida gått med til langrenn, erkjenner han.


Mange skirenn

Og det er ikke få timer årets NM-rennleder har brukt på skisporten siden midten av 1980-tallet.

- Siden 1985 er det kun fire år jeg ikke har vært på ett eller flere norgescuprenn, enten som aktiv, trener eller leder. Jeg var rennleder for første gang under Norgescupen for junior og senior her på Vind i 2014. Da tok jeg over etter Øystein Schjellerud som var rennleder sist vi arrangerte NM, i 2009, forteller Ole Henrik Evensen.

Samme funksjon hadde han da Vind «testet formen» med Norgescup i fjor vinter, men ekstra spent blir nok rennleder Evensen når sønnen Ansgar står på startstreken i årets NM.


Finalehåp

- Ansgar Evensen slo igjennom med et brak da han som siste års junior vant NM-sprinten for seniorer på Konnerud for to år siden. I tillegg kan han skilte med gull på distansen fra junior-VM, og seinest i desember var han i finalen under verdenscupen på Lillehammer.

Far håper det blir en finaleplass også på NM. Da skal jeg være fornøyd, humrer Ole Henrik.

Men Ansgar er på ingen måte alene om å prege resultatlistene i familien Evensen. Sindre (16) tok gull i Hovedlandsrennet i fjor. I år har han begynt på NTG og flyttet inn hos storebror Ansgar på Lillehammer.

- Sindre er første års junior og skal faktisk gå NM-stafetten her på Vind. Det blir moro, dog ikke sammen med Ansgar, forteller faren.


Stafettdrøm

Når vi i tillegg vet at Ole Henriks samboer, Janne Østlien, var en meget habil skiløper og at lillebror Vetle (14) ypper seg i sin årsklasse, er det nesten unødvendig å spørre om det blir tid til andre sysler enn langrenn hos familien Evensen.

For svaret er nei.

- Det sosiale livet til familien Evensen er langrennsfamilien. Det er ikke noe liv utenom, fastslår Ole Henrik kategorisk.

Så når det drar seg til mot NM, og åpningsdistansen sprint i særdeleshet, er det ingen tvil om hvem det heies på i familien Evensen. Også hos bestefar Sverre, sjøl om helsa begynner å skrante og han ikke vil være til stede på NM-arenaen.

Men han sitter garantert i godstolen og følger med på TV. Det gjør han på hvert renn barnebarna går, enten via TV eller «live» på iPaden, forteller Ole Henrik Evensen som innrømmer at han også går med en liten NM-drøm om en gang å få se tre brødre Evensen på samme lag i en NM-stafett.

- Det hadde vært utrolig artig.


NM-DEBUTANT: Sindre Evensen tok gull i fjorårets Hovedlandsrenn. På Vind får han sin NM-debut på ett av klubbens stafettlag, dog ikke på samme lag som storebror Ansgar. Foto: Privat

960 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page