top of page
annikabirkelund

I Vind går dugnadsånden i arv



Møt tre generasjoner Martinsen; Kåre (83), Tom Roger (59) og Jens (22) er alle en del av det omfattende dugnadsapparatet i Vind IL.



DUGNADSFAMILIEN: Jens (fra venstre), Kåre og Tom Roger Martinsen er flotte ambassadører for Vind IL.


Årets arrangør av første del av ski-NM er det største idrettslaget i Innlandet. Det er ikke minst takket være en enorm dugnadsinnsats fra klubbens medlemmer.

Mesterskapet er for en stor del bygd på frivillig innsats. Det gjelder ikke bare under selve mesterskapet. Også i forberedelsene fram mot de fire konkurransedagene er det mange som legger ned utallige timer på Vind-plassen eller ute i løypene.

– Hva skulle klubben gjort uten dugnaden? spør Kåre Martinsen retorisk. Svaret gir seg selv.

Kåre har over 60 års fartstid i Vind IL, sønnen Tom Roger har vært i klubben siden han var fem år, mens sønnesønnen Jens også er i full gang – alle i forskjellige roller.

– Ski har tatt mesteparten av tida i Vind, men det var også fotball noen år da gutta var små, forteller Kåre Martinsen.

Han er kanskje best kjent som «stemmen på Vind» etter speaker på utallige skirenn. Men Kåre har hatt mange andre roller; leder i skigruppa, løypekjører og primus motor i dugnadsgjengen, eller ressursgruppa som den også kalles.

– Vind IL kan være sjeleglad som har en slik gjeng. I fjor leverte vi 2200 dugnadstimer, fordelt på vel 25 karer.

De jobbet med de nye konkurranseløypene, turløyper innover i marka, skistadion og ikke minst bidro pensjonistgjengen til å skifte kunstgraset på fotballbanen nå i høst.

Uvurderlig

Tom Roger Martinsen er ikke i tvil:

– Vind IL ville ikke eksistert på dette nivået uten denne gruppa.

Det er faren Kåre helt enig. Han tror ikke klubben kunne tatt på seg et NM av en slik størrelse, uten å ha den omfattende dugnadsånden i bakhånd.

– Slike ressursgrupper er uvurderlig for enhver klubb, og spesielt for en klubb av Vind ILs størrelse. Samtidig er det vinn-vinn. Klubben har enorm nytte av jobben som blir gjort, mens det er en sosial bit oppe i det hele også. Mange finner hygge i å sitte på CC, og det er greit nok, men jeg tror mer på å komme seg ut og bruke kroppen. Her har vi alle typer pensjonister. Alle gjør en stor jobb for klubben, og det er lett å se på folk at de trives og er fornøyd. Gode til å juge er vi også blitt.

Kåre var speaker da Vind IL arrangerte ski-NM sist i 2009, det samme var han under NM i Skrautvål ti år tidligere. Men nå har han lagt mikrofonen på hylla – i hvert fall når det gjelder store renn.

Ikke ukjent Kjell Erik Kristiansen overtatt speakerjobben under NM.

– Det er bare naturlig, min alder tatt i betraktning. Denne gangen skal han ikke ha noen spesifikke oppgaver under mesterskapet, mer som en brannslukker om noe uventet skulle dukke opp.

– Forhåpentligvis blir jeg arbeidsledig, sier den spreke 83-åringen, som har tilbrakt det aller meste av fritida i voksen alder på Vind.

Han innrømmer at det artigste er å kunne sitte å se på at noen går på ski på den ene siden av anlegget på Vind, samtidig som noen spiller fotball på den andre.

Vind IL nesten hele livet

Sønnen Tom Roger har vært Vind-gutt så å si hele livet. Det startet med klubbrenn på ski og fotballtreninger. Etter hvert ble det mest ski.

– Jeg gikk aktivt fram til militærtjenesten, etter det ble det noen renn som C-løper oppe i Lensbygda, sier han beskjedent om langrennskarrieren.

– Du får få med at han har ti merker i Birkebeinerrennet på elleve forsøk, skyter faren inn.

– Ja, den ene gangen gikk jeg helt tom. Da hjalp ikke en gang blåbærsuppa til Glæstad’n, sier Tom Roger med et smil.

Etter hvert begynte han som assistent til Tom Wasenden i startområdet på skirenn på Vind, seinere tok han over ansvaret her.

NM-arrangementet i 2009 ble lagt merke til, langt utenfor Gjøviks grenser. Bente Skari, som var assisterende TD (teknisk delegert) på Vind, var også med i rennkomitten under VM i Oslo to år seinere. Den tidligere toppløperen var ikke snauere enn at hun hentet en stor del av Vinds arrangørstab til å jobbe under Oslo-VM.

– Kai Egil (Simenstad) ble forespurt om han alle bli stadionsjef, og jeg fikk tilbud om å bli assistenten hans. Det sa jeg selvsagt ja til.

Siden har åtte-ti Vind-karer jobbet dugnad under de årlige Holmenkollrennene. Nå har Kåre sagt nok er nok, men Tom Roger er temmelig sikkert med også til vinteren.


VIKTIG RESSURS: Denne dugnadsgjengen er gull verdt for Vind IL. Bak fra venstre: Terje Rostad, Svein Waal, Magne Harry Stenseth, Nils Petter Viken, Geir Kildal, Kolbjørn Asphaug, Bjarne Haslie, Anders Ring, Per Harald Nistad, Kåre Martinsen, Per Normann Dahl og Ragnar Skoglund. Foran fra venstre: Knut Kristoffersen, Dag Wanderaas, Per Walter Bøe, Egil Sølvsberg, Øistein Schjellerud, John Hoel, Øistein Leonardsen, Per Gunnar Myhrvold og Tom Kristiansen.


Løypekjører

Løypene på Vind fikk mye skryt i 2009. Om det samme gjentar seg i årets VM, kan mye tilskrives yngstemann Martinsen.

Sammen med Knut Arild Bakke er det Jens som har ansvaret for løypekjøringen, både i NM-løypene og de turløypene som Vind har ansvaret for hver vinter.

– Jeg fant ut at jeg er mye flinkere til å kjøre maskiner enn å drive med idrett, sier han litt lattermildt.

22-åringen har vært aktiv i flere idretter; langrenn, skiskyting, fotball, sykling – ja, han har vært innom det meste.

Han er jevngammel med klubbkamerat Ansgar Evensen, og på et tidspunkt det ble påstått at Jens hadde best teknikk av de to.

– Men det var jo bestemt hva jeg skulle drive med, sier Jens. Han har funnet sin plass i løypemaskin på Vind.

Yngstemann Martinsen er faktisk utdannet agronom ved Lena-Valle.

– Jeg har alltid hatt interesse for dyr og maskiner. I tillegg vokste en kamerat opp på gard. Det var heller ingen ulempe at jeg som smågutt satt på med bestefar i løypemaskina.

Å kjøre skiløyper passer ikke for alle. Det er tidkrevende, og ofte på en kjøre på litt spesielle tider av døgnet for å sørge for nypreparerte løyper en lørdag eller søndag morgen.

Dyr redskap

Nå synes Jens det er ekstra gromt å ta en tur. Vind fikk nemlig en splitter ny løypemaskin til to millioner kroner i fjor.

– Den må behandles deretter også. Det er dyr redskap, sier han.

I Vind IL står både prestisje og stolthet på spill når NM skal arrangeres. Klubbens medlemmer er klare til innsats for å vise hele Norge at på Gjøvik, der er vi gode på arrangement.

Gode skiforhold ser det også ut til å bli. Forvinteren har nærmest vært optimal, med både snø og kuldegrader.

– Et norgescuprennene for junior er større i antall deltakere, men et senior-NM genererer mer penger, mer blest. Både vi som klubb og Gjøvik som by vil få mye omtale i fire fulle dager. Klart det betyr noe for oss, sier tre generasjoner Martinsen.

Bedre ambassadører for både Vind IL og skiidretten skal en lete lenge etter.


Fakta

Kåre Martinsen (83) har vært pensjonist siden han var 64 år. Inntil da hadde han jobbet i Gjøvik Sportsforretning (i Knivstikker’n), der han blant annet monterte tv-apparater for kunder. De siste 24 årene jobbet han på Gulvsenteret i Øvre Torvgate. Kåre er gift med Synnøve, kjent som trofast vaffelsteker på Vind i en årrekke.

Tom Roger Martinsen (59) har jobbet både i Gjøvik kommune, NSB og Grobøl, de siste årene i kommunens avdeling for service og arkiv. Han vil ha ansvaret for startområdet på skistadion under NM. Tom Roger er gift med Eli.

Jens Strømmen Martinsen (22) er utdannet agronom på Lena-Valle. Han har arbeidet som bonde, vært et år i Forsvaret i Bardufoss, men jobber nå som maskinkjører hos Magne Sveen. Jens skal sørge for at løperne får best mulig løypeforhold under NM.

342 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page